Ne ilginçtir ki, Ubuntu ile Cinnamon bu süreçte resmi olarak bir araya gelmediler.Ancak, birkaç ay önce, Cinnamon’u Ubuntu ile buluşturan Cinnamon Remix çıktı.Bu, henüz gayri resmi bir birliktelik.O halde bir irdeleyelim bakalım!
Neden Linux Mint değil de Ubuntu Cinnamon Remix?
Linux Mint’in tabanı Ubuntu’ya dayandığına göre, Linux Mint kullanıcılarının haklı olarak şu soruyu sormaları hiç te abes olmayacaktır: Linux Mint çok olgun bir proje olduğuna göre ve kullanıcı deneyimi aşağı yukarı aynı olacağı için Ubuntu’ya geçmek mantıklı mı?
Bu noktada elbette kullanıcı tercihleri ve iki dağıtım arasındaki küçük nüanslar belirleyici olacaktır.
Ubuntu Cinnamon Remix’ ile Linux Mint arasında elbette çok sayıda benzerlik ve küçük farklılıklar mevcut, ancak göz ardı edilemeyecek önemli bazı farklar var ki, değinmeden geçmek doğru olmayacaktır:
Linux Mint, Ubuntu’nun “LTS” (Uzun Süreli Destek) sürümlerini temel alır, Ubuntu Cinnamon Remix ise, daha yeni bir çekirdekten, 6 aylık sürüm yayınlanma/yükseltme döngüsünden, dolayısıyla da daha yeni yazılımlardan yararlanır.
Bir diğer önemli fark Ubuntu Cinnamon Remix’in Snap desteğini ‘sunacağı’ , Linux Mint’in ise FlatPak ile içli dışlı olduğudur.Aynı zamanda Ubuntu Cinnamon Remix, Mint Software Manager yerine Ubuntu Software Center’ı kullanıyor.
Ubuntu Cinnamon Remix, Calamares yükleyicisini kullanıyor.Ayrıca güzel Kimmo teması…
Ve çok titiz bir çabanın sonucu gibi görünen turuncu tonlu Ubuntu duvar kağıdı oldukça etkileyici.
Diğer tüm Ubuntu dağıtımlarında olduğu gibi, Ubuntu Cinnamon Remix te, temel verimliliği amaçlayan araçlarıyla göz dolduruyor:
Firefox Web Tarayıcısı
Thunderbird – E-posta İstemcisi
LibreOffice paketi
Selüloit – Multimedya oynatıcı
GIMP – Görüntü işleme yazılımı
Synaptic Paket Yöneticisi
Gnome Yazılım Merkezi
Gparted – Bölümleme Yöneticisi
Geleneksel ama zarif, özelleştirilebilir ama basit Ubuntu Cinnamon Remix, umut verici bir geleceğe sahip bir proje olarak görünüyor.Ne dersiniz, denemeye değer mi?